overzicht nieuws

MAGIS Brugge in ontwikkeling

MAGIS (MArcus Gheeraerts Informatie Systeem) is een databank voor de Brugse geschiedenis. Het vertrekpunt is de fascinerende kaart van Brugge die door Marcus Gheeraerts getekend werd in 1562. Het wetenschappelijke kennisplatform is al actief en er worden nu zo veel mogelijk feiten over de Brugse handel en ambachten tijdens de middeleeuwen. Tegelijk wordt er ook gewerkt aan een publieksvriendelijke toepassing. Zo kan iedereen online verdwalen op de kaart en zich verdiepen in de Brugse geschiedenis.
Marcus Gheeraerts tekende in 1562 een bijzonder gedetailleerd stadsplan van Brugge. In MAGIS, of MArcus Gheeraerts Informatie Systeem, is deze kaart het vertrekpunt voor een uitgebreide databank over de geschiedenis van Brugge. Waar werd in de middeleeuwen de vogelmarkt gehouden? Of waar werden buitenlandse schepen uitgeladen?

Het kennisplatform is nu al werkzaam op www.magisbrugge.be. Door te registreren, kan iedereen de kaart al raadplegen. Dit platform wordt nu voornamelijk gebruikt om nieuwe informatie aan de kaart te koppelen. Onderzoekers kunnen er ook terecht om gegevens op te zoeken over de Brugse geschiedenis.
In de loop van het najaar 2014 komt op deze pagina een gebruiksvriendelijke toepassing die het voor iedereen mogelijk maakt om deze fantastische kaart te bekijken. Met een muisklik kom je te weten waarvoor de Waterhalle gebruikt werd in de middeleeuwen en waar alle ambachten een kapel in gebruik hadden.

Kom ons ook bezoeken op Erfgoeddag op 26 en 27 april in het provinciaal Hof (Markt 3), www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2014