overzicht nieuws

Lezing: Conservatie en nieuwe montage van het Brugse stadsplan van Marcus Gerards door Ann Peckstadt

Een van de hoogtepunten op de tentoonstelling ‘Pieter Pourbus en de vergeten meesters’ is het zeer gedetailleerde stadsplan van Brugge van Marcus Gerards. Het is één van de zes ingekleurde kopergravures die hij in 1562 vervaardigde in opdracht van het Brugse stadsbestuur.
 
De kaart is samengesteld uit tien aan elkaar gekleefde vellen handgeschept papier. Door slechte bewaaromstandigheden en verschillende oude, ondeskundige restauratie-ingrepen was de algemene toestand van de kaart bijzonder slecht en werd er beslist om ze te laten restaureren.
 
In haar voordracht vertelt restauratrice Ann Peckstadt over de delicate en tijdsintensieve conservatie-ingreep waarmee dit bijzondere topstuk voor toekomstige generaties blijft behouden.
 
De lezing wordt voorafgegaan door een inleiding door Elien Vernackt, wetenschappelijk medewerker van het MAGIS Brugge-project dat dit meesterwerk verder wil ontsluiten.
Meer info: www.kaartenhuisbrugge.be/Magis.

Wanneer: zondag 3 december 2017, 10u30
Locatie: Vriendenzaal Musea Brugge, Dijver 12, 8000 Brugge
Prijs: gratis voor Vrienden Musea Brugge / 5 euro voor niet-Vrienden

Verschillende versies van de kaart van Marcus Gerards zijn te bewonderen op de pagina 'Kaart', het MAGIS Brugge-project heeft zijn eigen pagina 'Magis'.

Foto:
De ingekleurde kaart van Marcus Gerards vóór de restauratie.
© Lukas - Art in Flanders VZW