overzicht nieuws

Duik met MAGIS in de kaart van Marcus Gerards

Het stadsplan van Brugge dat Marcus Gerards maakte in 1562 siert nog steeds vele Brugse woonkamers. Het stadsbestuur gaf hem zelf de opdracht om deze kaart te maken en de waterweg naar de zee breder en korter te tekenen dan ze in werkelijkheid was. Zo zag Brugge er nog steeds vlot bereikbaar uit voor handelaars. De kaart bevat enorm veel details. Hieruit ontstond het idee om er iets meer mee te doen. In samenwerking met stadsarchief Brugge, UGent, KU Leuven en VUB, met de financiƫle steun van de Vlaamse Overheid, bouwde het Bruggemuseum een databank over de Brugse (late) middeleeuwen.

De kaart van Marcus Gerards werd volledig gedigitaliseerd en nagetekend met GIS-technologie. Daarna werd allerhande historische informatie over handel en ambachten aan de kaart gekoppeld. Waar overnachtten de buitenlandse handelaars? Waar verkochten ze hun producten? Welke pleinen waren marktplaatsen? In de toekomst kan ook informatie over andere thema’s een plaats vinden in de databank. Hiervoor doen we een beroep op vrijwilligers.

Binnenkort is de nieuwe website online op www.kaartenhuisbrugge.be/magis. Hier kan iedereen naar hartenlust grasduinen op de kaart en het reilen en zeilen van de middeleeuwse en zestiende-eeuwse handelsstad ontdekken. Zoek naar een straat, producten die in de middeleeuwen over de toonbanken gingen of beroepen en zie het resultaat oplichten op de kaart. Met een simpele muisklik laat je waterputten, molens, bruggen of boten tevoorschijn komen. En ten slotte kan je de boeiende verhalen, onlosmakelijk verbonden met het Brugse ambachts- en handelsverleden, volgen op de kaart van Marcus Gerards. Veel plezier!