overzicht nieuws

App MAGIS Brugge online!

De app Xplore Bruges is al een tijdje gratis beschikbaar via de App Store en Google Play. Deze app verzamelt verschillende erfgoedroutes door Brugge. Sinds kort vind je daar ook de nieuwe wandelroute ‘Brugge anno 1562. Brugse handel in de voetsporen van Marcus Gerards’ op terug. Download de route helemaal gratis en wandel door Brugge vanuit het 16de-eeuwse stadsplan van Marcus Gerards.

De route neemt je mee langs 13 plaatsen in het centrum van Brugge die door Gerards prachtig in beeld werden gebracht in 1562. Daarnaast zijn nog 7 optionele haltes voorzien op of bij de vesten voor wie meer tijd heeft en nog meer interessante verhalen wil oppikken.

Bij elke halte krijg je te zien hoe deze plaats er uitzag in 1562. Aan de hand van de afbeeldingen, een woordje uitleg en af en toe een 3D-animatie leer je wat de functie van deze plaatsen was en welke rol ze speelden in de Brugse handel of het dagelijkse leven van buitenlandse handelsnaties. Nu, bijna een half millennium later, zijn veel van deze plaatsen nog steeds herkenbaar. Bij andere zie je dan weer welke invloed de tijd heeft gehad in het straatbeeld. Het beeldmateriaal neemt je mee door de tijd en laat zien welke evolutie deze plaatsen al dan niet doormaakten.

Deze route resulteert uit het project MAGIS Brugge waarbij de kaart van Marcus Gerards volledig werd gedigitaliseerd. Aan de hand van literatuur en archiefmateriaal werd vervolgens de geschiedenis van middeleeuws en 16de-eeuws Brugge letterlijk op de kaart gezet. Duik zelf ook in de kaart op de pagina ‘MAGIS’ op deze website! Of download de app Xplore Bruges en de nieuwe erfgoedroute ‘Brugge anno 1562’ en verken Brugge in de voetsporen van Gerards!

Bekijk alvast de 3D-animatie van het middeleeuwse Kraanplein hier.