overzicht vragen

Wie (ver)bouwde dit huis?

Kaart en Huis Brugge bevat ook heel wat informatie over de werkzaamheden van twee Brugse architecten: Jozef Viérin en Louis Delacenserie.

Louis Delacenserie (Brugge, 7 september 1838 - 2 september 1909) heeft als stadsarchitect een duidelijke stempel gedrukt op het huidige beeld van Brugge. Hij restaureerde verschillende gebouwen in Neogotische stijl op basis van zijn goede kennis van middeleeuwse technieken en zijn eigen interpretatie ervan. Er zijn op de website 54 realisaties van Delacenserie in kaart gebracht. Joseph of Jos Viérin (Kortrijk, 10 mei 1872 - Brugge, 23 februari 1949) was Brugs gemeenteraadslid vanaf 1903 en Schepen van Openbare Werken van 1921 tot 1938. Hij stimuleerde en bepaalde op die manier sterk het restauratiebeleid van de stad. Op de website zijn er 56 van zijn realisaties in kaart gebracht.


Hoe vind ik deze informatie terug?

Vanop de homepage klik je op de knop Huis. Weet je al welk perceel je zoekt, vul dan het adres in bovenaan rechts. Bij het tweede tabblad erfgoedinformatie in het resultaatvenster, vind je een onderdeel 'architecten'. Wil je weten welke percelen gegevens over architecten bevatten, klik dan bij ‘zoeken op categorie’ op ‘architecten’. Meteen kleuren alle percelen met archeologische gegevens oranje. Dubbelklik op het gewenste perceel om de informatie op te vragen of verfijn verder via 'type gebouw' of 'straat'.