overzicht vragen

Hoe oud is dit huis?

Kom je graag meer te weten over je eigen huis of een ander gebouw in de Brugse binnenstad? Dan kan je via Kaart en Huis Brugge op onderzoek gaan.

Onze databank bevat de gegevens uit de registers van de Zestendelen of het oud kadaster van de stad (1580-1800), bewaard in het Brugse Stadsarchief. Aan de hand van informatie over de verkoop, hypotheek, inbeslagneming … kan je reeds bij vele huizen de geschiedenis ervan reconstrueren.

Hoe en welke informatie vind ik terug?

Vanop de homepage klik je op de knop Huis. Weet je al welk perceel je zoekt, vul dan het adres in bovenaan rechts. Dubbelklik op het perceel dat geel kleurt. Er verschijnt een resultaatsvenster met informatie over het huis. Eerst krijg je de identificatiegegevens, o.a. de oude en nieuwe straatnaam of het oud kadasternummer dat verwijst naar de registers van de Zestendelen. Daaronder volgt ook de geschiedenis van het huis, met alle gegevens over verkoop, inbeslagname … in chronologische volgorde. Let op! Vrijwilligers van de werkgroep Enter verwerken nog steeds gegevens uit het archief van de Zestendelen. Niet alle informatie is dus reeds hier op de website te zien. Dit is een proces dat nog steeds doorloopt. Wil je liever zoeken via de kaart? Dat kan ook als je dubbelklikt op het perceel waar je informatie over wil. Ook nu verschijnt het resultaatsvenster.